Parlamentarii UE au negociat noua lege a naturii FOTO arhivă Adevărul
Negociatorii UE au ajuns la un acord privind noua lege controversată a naturii

Reprezentanții celor trei instituții ale UE au ajuns joi seara târziu la un acord cu privire la noile norme controversate ale UE care vizează stimularea refacerii terenurilor degradate.


După mai mult de opt ore de discuții intense, negociatorii au reușit să rezolve principalele blocaje în ceea ce privește controversatul dosar al „Green Deal".


În pofida unei puternice împotriviri din partea Partidului Popular European de centru-dreapta, acordul final include obligația de a restaura unele terenuri agricole, dar nu stabilește obiective numerice în acest sens.


De asemenea, propune reumidificarea a 30 % din turbăriile drenate până în 2030, dar adaugă că acest obiectiv ar trebui să „rămână voluntar" pentru agricultori și proprietarii de terenuri private.


Liderul deputaților europeni pe acest text, César Luena, de la Socialiștii și Democrații de centru-dreapta, a declarat pentru Politico că este „un acord bun" și că este încrezător că „o mare majoritate" a grupurilor politice din Parlament va fi de acord, inclusiv PPE - care a făcut o campanie dură împotriva legislației.


Acordul prevede, de asemenea, ca țările UE să acorde prioritate, până în 2030, măsurilor de restaurare în siturile Natura 2000 deja protejate și le cere să se coordoneze mai bine între ele atunci când implementează eforturi de conservare a ecosistemelor marine.


Textul final introduce o clauză de „pauză de urgență" care poate fi activată de Comisia Europeană în caz de criză alimentară, permițând țărilor UE să întrerupă punerea în aplicare a noilor norme timp de un an.


De asemenea, textul prevede că nu ar trebui să se ia bani suplimentari din politica agricolă comună sau din politica comună în domeniul pescuitului pentru a finanța măsurile de restaurare și solicită Comisiei să prezinte noi opțiuni de finanțare pentru a sprijini țările membre în aplicarea noii legislații.Dar încă nu este clar dacă PPE poate susține acordul. Europarlamentarul lider al grupului, Christine Schneider, a declarat că trebuie să se întoarcă în grupul său pentru a discuta despre el.


 


Artículo completo disponible en adevarul.ro

Back